LAPOS HAS TÖBB ROSTTAL? MIÉRT NE, HA MÉG FINOM IS?
Legjobb rostforrások a gluténmentes (GM) étkezésben:
- füge, málna, aszalt szilva, avokádó,
- babok, lencse,
- mandula és olajos magvak,
- útifű-maghéj, quinoa, barna rizs,
- extra rosttartalmú Berrie ital (6,4 g rost/ 100 ml) – a bogyós gyümölcsöknek magas az antioxidánstartalmuk és tele vannak rosttal is, télen se mondj le róluk.
AZ ÉTKEZÉS LEHET GYORS, DE A SZÉNHIDRÁT LEGYEN LASSÚ!
- LASSAN FELSZÍVÓDÓ SZÉNHIDRÁTOK:
zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, durum tészta, barna vagy basmati rizs, bulgur, kuszkusz, hajdina, köles, zab.A lassú felszívódású szénhidrátok (összetett szénhidrátok) hosszú láncolatú cukrokból állnak, és lassan emésztődnek, ezáltal nem okoznak kiugró inzulinszintet, (az inzulin a vércukorszint emelkedésének kompenzálásáért és a szénhidrát megfelelő helyekre elszállításáért felelős hormon); a vércukor állandó marad, és tovább érezzük magunkat jóllakottnak.
- GYORSAN FELSZÍVÓDÓ SZÉNHIDRÁTOK:
gyümölcsök, burgonya, kukorica, tejtermékek és a fehér rizs.Ezzel szemben a gyors cukrok (egyszerű szénhidrátok) hirtelen megemelik az inzulinszintet, és magassá válik a vércukorszintünk is.