Barion Pixel

Tudj meg többet a coeliakiáról!

A coeliakia egy olyan komoly betegség, amelyben az immunrendszer a glutén hatására megtámadja saját szöveteit, károsítva ezzel a belek nyálkahártyáját, és megakadályozza a tápanyagok megfelelő felszívódását. Tehát ez nem élelmiszerallergia vagy intolerancia, hanem egy autoimmun betegség.

A coeliakia gyakori, és mintegy minden századik embert érint. Azonban csak a betegek egy kis része kerül diagnosztizálásra, így jelenleg is világszerte rendkívül sok olyan ember van, aki coeliakiában szenved, de még nem tud róla.

A „MINDENMENTES” FOGALOM LETT. ÉRTÉK VAGY ÁTVERÉS?

A genetikai hajlamnak is szerepe van a betegség kialakulásában, és kutatások folynak a coeliakia mögötti gének feltárására. A diagnózis főleg tünetek alapján történik, amelyek lehetnek enyhétől súlyosig terjedők, például puffadás, hasmenés, fáradtság, vagy éppen súlyvesztés.

A kezelés egyetlen módja a gluténmentes étrend, ami a búza, árpa és rozs teljes kizárását jelenti. A genetikai öröklődés miatt a családtagoknak is nagyobb esélyük van a betegségre, így fontos, hogy rajtuk is végezzenek szűrést.

Az otthoni gyorstesztek elérhetők coeliakia esetén is, de nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ezek csak szűrőtesztek, és a diagnózis felállításához mindig orvosi vizsgálatok szükségesek.

Otthoni vértesztek jelenleg is kaphatók gyógyszertárakban és online is. Fontos azonban megérteni, hogy ezek csak szűrőeszközök, és a pozitív eredmény nem jelenti azt, hogy valaki feltétlenül coeliakiás. Az otthoni tesztek használata után mindenképpen javasolt konzultálni a kezelőorvossal, háziorvossal, és esetleg további orvosi vizsgálatokat végeztetni.

A coeliakia diagnózisa speciális vérvizsgálat és vékonybél-biopszia kombinációjával történik. Más alternatív tesztek nem tekinthetők megbízható módszereknek a coeliakia diagnózisára.

Egy pozitív gyorsteszt után is további vizsgálatokra van szükség, többnyire a szérum immunoglobulin A (IgA), szöveti transzglutamináz antitest, vagy IgA endomsium antitest vizsgálatát. Amennyiben pozitív, akkor vékonybél-biopszia történhet a coeliakia megerősítéséhez.

A legfontosabb üzenet, hogy az otthoni tesztek nem helyettesíthetik az orvosi diagnózist, és a pozitív teszteredményeket mindig orvosi vizsgálatokkal kell megerősíteni. Nagyon fontos, hogy ne kezdjenek el öndiagnózist megállapítani, és ne váltsanak át gluténmentes étrendre anélkül, hogy szakemberrel konzultálnának.

Amennyiben érdekel ez a téma más szemszögből további információkkal, olvasd el Novák Hunor cikkét is. 

Ha téged is érint a coeliakia, vagy csak kipróbálnád a gluténmentes táplálkozást, vásárolj nálunk vagy látogass el budapesti shopunkba (1132 Budapest, Csanády u. 4/B.). 

Ha hiányolsz valami infót, ami még segíthet: lépj velünk kapcsolatba!

Írj nekünk!

Név(Kötelező)
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük