Allergének-étel-egészség-tudnivalók a mentességről
1) Glutént tartalmazó gabonafélék (búza, rozs, árpa, zab, tönköly, kamut-búza vagy ezek hibridje)
2) Rákfélék és a belőlük készült termékek (homár, garnéla, languszta is)
3) Tojás és a belőle készült termékek (ide tartozik a kacsatojás, fürjtojás is)
4) Hal és a belőle készült termékek
5) Földimogyoró és a belőle készült termékek
6) Szójabab és a belőle készült termékek
7) Tej és az abból készült termékek (az állati eredetű tejek, a növényi tejek nem számítanak tejnek)
8) Diófélék, azaz mandula, mogyoró, dió, kesudió, pekándió, brazil dió, pisztácia, makadámia vagy queenslandi dió és a belőle készült termékek (minden csonthéjas)
9) Zeller és a belőle készült termékek (mag, gumó, szár, levél is)
10) Mustár és a belőle készült termékek (mustárnövényből készült termékek)
11) Szezámmag és a belőle készült termékek (szezámolaj is)
12) Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben
13) Csillagfürt és a belőle készült termékek (gyakran gluténmentes liszt alapanyag, húspótlásra is használják)
14) Puhatestűek és a belőlük készült termékek (csiga, polip, kagyló, tintahal)
ALLERGIÁT VAGY INTOLERANCIÁT OKOZÓ ANYAGOK ÉS TERMÉKEK
- Glutént tartalmazó gabonafélék, azaz búza (például tönkölybúza vagy khorasan búza), rozs, árpa, zab, illetve hibridizált fajtáik, valamint a belőlük készült termékek, kivéve:
a) búzából készült glükózszirup, beleértve a dextrózt is;
b) búzából készült maltodextrin;
c) árpából készült glükózszirup;
d) alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt gabonafélék.
- Rákfélék és a belőlük készült termékek.
- Tojás és a belőle készült termékek.
- Hal és a belőle készült termékek, kivéve:
a) vitaminok vagy karotinoidkészítmények hordozójaként használt halenyv;
b) a sör és a bor derítőanyagaként használt halenyv vagy vizahólyag.
- Földimogyoró és a belőle készült termékek.
- Szójabab és a belőle készült termékek, kivéve:
a) teljes mértékben finomított szójababolaj és zsír;
b) szójababból származó természetes vegyes tokoferolok (E306), természetes D-alfa tokoferol, természetes D-alfa tokoferol-acetát, természetes D-alfa tokoferol-szukcinát;
c) szójabab olajából nyert fitoszterolok és fitoszterol-észterek;
d) szójabab olajából nyert szterolokból előállított fitosztanol-észter. - Tej és az abból készült termékek (beleértve a laktózt), kivéve:
a) alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt tejsavó;
b) laktit.
- Diófélék, azaz mandula (Amygdalus communis L.), mogyoró (Corylus avellana), dió (Juglans regia), kesudió (Anacardium occidentale), pekándió (Carya illinoinensis [Wangenh.] K. Koch), brazil dió (Bertholletia excelsa), pisztácia (Pistacia vera), makadámia vagy queenslandi dió (Macadamia ternifolia) és a belőlük készült termékek, kivéve az alkoholpárlatok – így például mezőgazdasági eredetű etil-alkohol – készítéséhez használt csonthéjasok.
- Zeller és a belőle készült termékek.
- Mustár és a belőle készült termékek.
- Szezámmag és a belőle készült termékek.
- Kén-dioxid és az SO2-ben kifejezett szulfitok 10 mg/kg, illetve 10 mg/liter összkoncentrációt meghaladó mennyiségben; a számítást a fogyasztásra kész termékekre vagy a gyártó utasítása alapján elkészített termékekre vonatkozóan kell elvégezni.
- Csillagfürt és a belőle készült termékek.
- Puhatestűek és a belőlük készült termékek.
Webshopunkban mind a 14 allergént jelöljük, apróbetűk nélkül, így biztosan tudhatod, melyek azok, amelyektől biztosan mentes a termék és mi az, amitől nem. Leírásainkból láthatod mi az, ami benne van és mi az, amivel szennyeződhet.
Ha ezeket a jeleket látod, akkor azok a termékek mentesek az adott allergéntől:
Bio:
A biotermelés fenntartható mezőgazdasági rendszert jelent, amely tiszteletben tartja a környezet és az állatok jólétét, és az élelmiszer-ellátási lánc minden szakaszára kiterjed. Kizárólag környezetbarát technológiával előállított, természetes, vegyszermentes és a szervezetre nézve egészséges termék, amely megfelel az EU törvényi előírásainak.
Búzamentes:
FONTOS: a búzamentes és a gluténmentes nem szinoníma. Létezik gluténmentes búzakeményítő, amit a lisztallergiások nem, de a gluténmentesek fogyaszthatnak, és létezik gluténmentes zab.
Nálunk a gluténmentességet a felső ikon jelenti.
Ha búzamentesség szükséges, akkor keresd még az alábbi jelölést is.
Pálmaolaj:
V-védjegy:
Vegán és vegetáriánus tanúsítvány
A vegetáriánus életmódot követő nem eszik húst, sem közvetlen húsból készült mellékterméket: nálunk ennek jelölését a felső ikon mutatja.
A vegán életmódot folytató nem eszik semmilyen állati eredetű terméket, se tojást, se mézet, se tejet se olyat, amiben ilyen alapanyagokat felhasználnak (lásd: alsó ikon).
Alacsony cukortartalom:
Cukormentes:
Hozzáadott cukrot nem tartalmaz:
További feliratok lehetnek:
Csökkentett cukortartalmú:
Minden esetben a normál élelmiszerekhez képest legalább 30%-kal kevesebb cukrot kell, hogy tartalmazzon az ilyen megnevezéssel ellátott termék. Ugyanez a szabály vonatkozik a „Light” jelzésű termékekre is. Tehát az ilyen jelzésű terméket is érdemes megvizsgálni vásárlás előtt.
Csökkentett energiatartalmú:
Ennek a kategóriának a megítélése egy kicsit nehezebb. Általában itt mindenki csak az energiabevitel csökkentését mérlegeli, de azt nem, hogy ezt a gyártó hogyan érte el. Az ilyen termékek esetében mindig meg kell ezt nézni, mivel a címkén jelölni kell azt a tápanyagot, és annak a csökkentésnek a mértékét, amellyel a kívánt eredményt elérték. Ha a kívánt hatást a cukortartalom mérséklésével vagy például édesítőszerrel való cserével érték el, akkor ez megfelelő lehet a vásárlásra. De például egy keksz esetében az energiatartalom mérséklését a zsírtartalom csökkentésével is megoldhatták, ebben az esetben a cukortartalom ugyanúgy megmaradt a termékben, ezért cukorbetegek nem ajánlható. Az ilyen jelölésű termékek esetében legyünk nagyon figyelmesek és óvatosak.
Zöld béka tanúsítvány:
Fokhagymamentes
Epermentes
Gombamentes
Ízfokozómentes-tartósítószermentes
Az E-számokkal kapcsolatos további tudnivalókról kattints ide!
Címkeolvasás
Vannak termékek, amelyek jók: azaz van rajta összetevő lista és allergén infó – ha mindkettő alapján jó a mentességednek, vedd meg – a mi webshopunkban címkét se kell olvasnod, jelöléseinkkel az 1. pontban felsorolt mentességek mindegyikét jelezzük.
Ez a címke jó – egy összetevő, az maga is allergén: pisztácia. És még ott van, hogy nem eheti a tejmentes, laktózmentes, dió-, földimogyoró- és szezámallergiás. De eheti a tojásallergiás, a zellerallergiás és a gluténérzékeny. Éljen az a termék, amin van allergén infó!
Keresztszennyeződés-mentes lehet csak igazi mentes
Ne felejtsd! A vendéglátásban 99%-ban átverés a mentes. Csak azt jelenti, bele nem raknak, azt nem jelenti, hogy mentes!
Mit jelent az, hogy keresztszennyeződés? Azt, hogy a tömeggyártásnak hála, az üzemekben minden van és mindent összekevernek. Mogyorós csoki? Aztán bele a gépbe, tisztítás nélkül, a nem mogyorós – ezért minden nem-mogyoróson ott a kiírás: nyomokban mogyorót tartalmazhat. A jobb éttermek kiírják: a konyha nem tudja garantálni a keresztszennyeződés-mentességet. Sajnos, a gluténmentesség szót és logót használják megtévesztően a teljes vendéglátásban. Mindenre, amibe nem tesznek gluténos lisztet. Vigyázz, mert ez csak azt jelenti: benne nincs, azt nem jelenti, hogy glutén nem kerülhet bele, azt meg végképp nem jelenti, hogy mentes lenne! A tanács: ha ételintoleranciád van, vagy olyan allergiád/betegséged, ami miatt erre figyelni kell, ne egyél ezeken a helyeken, ne rendelj innen ételt. Sajnos mentesen kevés helyre lehet beülni. Ha olyat választasz, aki figyel a keresztszennyeződésre, azokat támogatod, akik egy jobb élelmiszeriparért és vendéglátásért küzdenek.
Komolyan hiszel az „egészséges és tudatos étkezés” szlogent hirdetőknek, mikor nem is értik, mi a mentesség? A probléma nem csak az, mi van az ételben! Hahó, ha nem rakod bele, még lehet rajta, nem rak bele mérget, csak megszórja vele.
Néhány szomorú példa arra, milyen egy ország, ahol nincs normális élelmiszer-szabályozás a vendéglátásban: