rólunk

Indulás és szembesülés a hamis gluténmentes ígéretekkel

Családi vállalkozásként üzemeltetjük webshopunkat és honlapunkat. Az ötletet a kényszer és remény szülte. Szerettünk volna már kicsit tisztán látni és láttatni a „mentes” témakörben.

Családunk középpontjában nálunk a gyermek áll és „a gyerek az első” (ami nem csak szlogen, ezért webshopunkban más termékeket is találhatsz – játék, egyedi gyerekbútor).

Amikor egy gyermeket diagnosztizálnak cöliákiával, az rémisztő és hatalmas életmódváltást jelent az egész családnak. Az ijedtségen túl ilyenkor nagyon is gyakorlatiasnak kell lenni. Ha elolvassuk, hogy ez egy autoimmun betegség és milyen következményei lehetnek, megrémülünk. Nálunk is így volt először, ám aztán hozzászoktunk és reménykedünk, hogy a gluténmentes étrend segít.

Sajnos tudjuk, hogy társbetegség is lehet. Összefügghet akár a cukorbetegséggel vagy laktózintoleranciával, ezért igyekszünk minden táplálkozással kapcsolatos mentes étrendre figyelemmel lenni. Külön jelöljük webshopunkban azokat a termékköröket, amelyek a gluténmentességen kívül más kategóriákban is tudják biztosítani az ételintoleranciával küzdők egészséges táplálkozását.

Mikor a diagnózist megkapjuk számos kérdéssel szembesülünk.

  • Miért van búza a csokiban? 
  • Miért nem értik az éttermek és cukrászdák, hogy a cöliákiásnak a glutén méreg? 
  • Nem értik, hogy ha kibontja a gluténmetes hamburger zsömlét és beteszi abba a sütőbe, ahová a gluténost, akkor azzal megmérgezi, gluténnal szennyezi a hamburgert? 
  • Miért írják oda a sörrel locsolt húsra, hogy gluténmentes? 
  • Miért rakja ki a cukrászda az áthúzott búza jelet és gluténmentes feliratot, ha csak annyit akar mondani: nem búzalisztet használt a termékhez? 
  • Miért nincs szabályozva, hogy a vendéglátás mire használhatja a gluténmentes jelentést? 
  • Miért nem tanítják a vendéglátásban a cöliákiát és a keresztszennyeződés-mentességet? 
  • A család többi tagja egyen glutént, vagy teljesen mentes legyen a konyhánk? 
  • A vitaminok, gyógyszerek és a fogkrém vajon gluténmentes?

A szomorú kérdések után nálunk maradt a saját út. Megtudni minél többet és kerülni a számos kuruzslót, akik azt hazudják tudatlanságból vagy pénzért (?), hogy ez gyógyítható.

Így nem írunk listát a valójában nem gluténmentes éttermekről, akik kínálnak gluténmentes ételt vagy menüt, vagy a webshopokról akik mentesnek hirdetik magukat, de nem azok… Mert túl hosszú lenne. De szívesen jelöljük számotokra mi az, ami tényleg gluténmentes.