Barion Pixel

Törekedj az egészséges és tudatos táplálkozásra

Az egészséges és tudatos táplálkozás kiemelkedő fontosságú az általános egészség és jóllét szempontjából. Néhány alapvető elv az egészséges táplálkozásra törekvésben:

KIEGYENSÚLYOZOTT ÉTREND:
Olyan étrend kialakítása, amelyben minden tápanyagot megfelelő mennyiségben tartalmaz, beleértve a fehérjéket, szénhidrátokat, zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat.

SOKFÉLE GYÜMÖLCS ÉS ZÖLDSÉG:
A színes zöldségek és gyümölcsök gazdag tápanyagtartalmúak, és számos előnnyel járnak az egészségre.

TELJES ÉLELMISZEREK:
Próbáljunk meg minél kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasztani, és inkább a friss ételeket részesíteni előnyben.

MEGFELELŐ HIDRATÁCIÓ:
Fontos megfelelő mennyiségű vizet fogyasztani naponta, hogy fenntartsuk a test megfelelő hidratáltságát.

EGÉSZSÉGES ZSÍROK:
Válasszunk egészséges forrásokból származó zsírokat, például olívaolajat, avokádót vagy dióféléket.

MÉRTÉKTARTÁS VÁLTOZATOSSÁG:

Az étkezésben való mértéktartás és a változatosság is fontos. Kerüljük az étel túlzott mennyiségét és kísérletezzünk különböző ételekkel.

TUDATOS ÉTKEZÉS:
Az étkezés közbeni tudatosság segít abban, hogy jobban érezzük, mikor vagyunk jóllakottak, és segít elkerülni a túlevést.

Az „mentes” étkezési típusok olyan étrendeket jelentenek, amelyek különböző összetevőket vagy tápanyagokat kizárnak az étrendből. Ezek az étkezési típusok általában az egyéni igények, allergiák vagy egészségügyi szempontok alapján alakulnak ki.

TEJMENTES? TOJÁSMENTES? VEGÁN?

  • Minden, ami vegán, az tej- és tojásmentes, de nem minden tojás- és tejmentes vegán.
  • Minden, ami tejmentes az laktózmentes is, de nem minden laktózmentes tejmentes.
  • Ha vegán egy étel, akkor az tej-, laktózmentes és tojásmentes is. Ám attól, mert valami nem húsból készült és nincs benne tej és tojás, még nem biztos, hogy vegán. Pl. az állati eredetű zselatinos torták, vagy mézes sütik lehetnek tojás- és tejmentesek, de nem minősülnek vegán terméknek.
  • A vegán étkezés önmagában nem jelenti, hogy gluténmentes az étel, csak ha gluténmentes hely vagy konyha kínál vegán ételt.

CUKOR VAGY NEM CUKOR?

  • CUKORMENTES:
    ha a termék cukortartalma nem haladja meg a 0,5g/100g-ot, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne benne édesítőszer.
  • ALACSONY CUKORTARTALMÚ:
    az a termék, amelynek cukortartalma 5g/100g szilárd élelmiszer vagy 2,5g/100ml ital esetében.
  • HOZZÁADOTT CUKROT NEM TARTALMAZ:
    a termékhez sem cukrot, mono- és diszacharidot, sem egyéb kalóriatartalmú, édesítési céllal hozzáadott összetevőt (pl. méz vagy datolya) nem használtak. De természetes módon tartalmazhat cukrot, ezt jelölni is szokták.
  • Az IR-BARÁT ALAPANYAGOK:
    alapvető jellemzője, hogy egy adott mennyiségben kevesebb szénhidrátot vagy kalóriát tartalmaznak a megszokott és normál termékekhez képest, ezzel hozzájárulva a megfelelő vércukorszint kialakításához és megtartásához.

Ha téged is érint a cöliákia, vagy csak kipróbálnád a gluténmentes táplálkozást, vásárolj nálunk vagy látogass el budapesti shopunkba (1132 Budapest, Csanády u. 4/B.). 

Ha hiányolsz valami infót, ami még segíthet: lépj velünk kapcsolatba!

Írj nekünk!

Név(Kötelező)
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük