Barion Pixel

A gyógyszerek, vitaminok, táplálékkiegészítők is tartalmazhatnak glutént

Cöliákiás betegeknek fontos tudni, hogy nem csak az élelmiszerek, hanem a gyógyszerek, vitaminok és táplálékkiegészítők is tartalmazhatnak glutént.

glutén egy fehérje, amely a búzában, árpában és rozsban található meg, és a cöliákiásoknál súlyos reakciókat válthat ki. Ezért kiemelten fontos, hogy a betegek tisztában legyenek a gyógyszereik összetételével.

 

GYÓGYSZEREK

Az Európai Unió rendeletei alapján a gluténmentes élelmiszereknél is változások történtek, de a gyógyszerek esetében más szabályok érvényesek.
A gyógyszerekre vonatkozóan nincs kötelező jellegű bejelentés a gluténtartalomról, és a cöliákiásoknak sajnos maguknak kell kideríteniük a gyógyszerek összetevőit!

A gyógyszerek sokféle anyagot tartalmazhatnak, és a legnagyobb kockázatot a „kiegészítő anyagok” jelentik. Ezek közé tartozik a keményítő is, ami glutént is tartalmazhat. A legtöbb esetben a keményítő kukoricából származik, de lehetséges a burgonya, tápióka és búza is.

A gluténmentesség érdekében a betegeknek érdemes tájékozottan megválasztani gyógyszereiket. Az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) által kezelt adatbázisok, mint a MedlinePlus és a DailyMed, segíthetnek a gyógyszerek összetevőinek feltérképezésében. 

Magyaroszágon az OGYÉI (Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet) honlapján lehet hozzá segítséget találni:

https://ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis/
https://ogyei.gov.hu/glutenmentes_elelmiszerek

Fontos megjegyezni, hogy jelenleg nincs törvény, amely kötelezné a gyógyszergyártókat a gluténforrások nyilvános közlésére. Ezért a betegeknek szükséges lehet akár a gyártókkal is egyeztetniük a pontos információkért.

VITAMINOK, TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐK

A gyógyszerek mellett a vitaminok és a táplálékkiegészítők is fontosak a cöliákiások számára. Ezekben is fellelhetők olyan összetevők, mint a keményítő, amely potenciálisan glutént tartalmazhat. 

A megfelelő tájékozódás érdekében a betegeknek érdemes ellenőrizni a termékek összetevőit és szükség esetén konzultálni az orvosukkal, gyógyszerészükkel.

TIPPEK

  • A mindennapi életben az állandóan szedett gyógyszereket, vitaminokat érdemes szedés előtt ellenőrizni, és azt követően elegendő gyógyszerváltás esetén ismét ellenőrizni.
  • A gyógyszertárban érdemes tisztázni, hogy helyettesítő készítmény csak akkor elfogadható, hogyha az is egyértelműen gluténmentes.
  • Az esetenként szedett gyógyszerek esetén, pl. fájdalomcsillapító, görcsoldó, érdemes otthon készleten tartani elegendő mennyiséget, és fogyás esetén pótolni.

Ha téged is érint a coeliakia, vagy csak kipróbálnád a gluténmentes táplálkozást, vásárolj nálunk vagy látogass el budapesti shopunkba (1132 Budapest, Csanády u. 4/B.). 

Ha hiányolsz valami infót, ami még segíthet: lépj velünk kapcsolatba!

Írj nekünk!

Név(Kötelező)
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük