Barion Pixel

Tanácsok autós utazáshoz gyerekkel, szállodában

ÁLTALÁNOS TIPPEK AUTÓS UTAZÁSHOZ, GYERMEKKEL, SZÁLLODÁBAN

Olvasd el apartmanos bejegyzésünket is, de most lássuk, mire érdemes figyelni, ha autóval utazol és szállodában szállsz meg!

Ha hotel akkor mindenképpen vigyünk végszükségleti csomagot. Azaz a gyermek kicsi a mini hűtőbe betehető/ hűtést nem igénylő kedvenceiből egy kis válogatást. Lehetőleg úgy mintha minden nap meg kéne oldani legalább a tízórait és az uzsonnát. Mert ha a hotel tudja is biztosítani a gluténmentes étkezést és étterem, bolt is van a szállás közelében, nem lesz ez igaz minden kirándulásra. Azoknál nagyon jól fog jönni, hogy a hűtőládába bedobható egy kis hűtőaksi és pár nasi. A reggeliről egy-két gyümölcs és joghurt jó tízóraira, egy kis márványkaláccsal, brownie-val és ropival biztos nem marad éhes a gyerek.

Hotel esetében, ha lehet, válasszunk gluténmentest, vagy olyat, amelyik felkészült erre. Mindenképp írni kell nekik és érdeklődni, érdemes a cöliákia diagnózis fordítását is elküldeni.

A legtöbb hotel a svédasztalnál készül előrecsomagolt pékáruval. Sajnos a többi termék tiltólistás, akármilyen szemet gyönyörködtető és hatalmas a választék. Ha van kint gyümölcs, biztos megoldás olyat választani, amit megpucolhatsz, mint a banán, alma, narancs. Amit felvágtak, azt nem tudhatod, hogy gluténmentes – vidd fel a szobádba, vagy kérd meg a a pincért, hogy mossa meg. Itt nincs olyan, hogy ciki. Inkább az a ciki, hogy itt tart az élelmiszeripar és a vendéglátás.

A jobb hotelekben kijön a séf, elbeszélget veled és megcsinálja mentesen a palacsintát, gofrit, rántottát, omlettet, figyel minden alapanyagnál és fűszernél – de fontos, hogy erre külön is hívd fel a figyelmét.

A joghurtok között néha találni olyat, ami mentes. A vacsoránál nincs opció, ott el kell készíttetni külön serpenyőben az ételt. A legtöbb helyen gluténmentes tészta/kenyér és morzsa rendelkezésre áll. Egy jó séf húsból, zöldségből pedig csodákat képes művelni. Gyermekeknek a rántott csirke rizzsel (át kell mosni, ha nem gluténmentes) vagy rák sültkrumplival maga a csoda. Itt is figyeljünk a fűszerekre. Figyelmeztessük a séfet, hogy minden egyes alapanyagnak gluténmentesnek kell lennie. Inkább csak sózzon mint, hogy kockáztassunk.

A gluténmentes étkezés vendéglátó egységben, ami nem dedikáltan gluténmentes (néha abban is) nagyfokú bizalom kérdése. Itt nem tudsz mást tenni, bíznod kell a konyhában – erről részletesebben a Gluténmentes konyha – éttermek, vendéglátás rovatban olvashatsz.

 

UTAZÁS AUTÓVAL – SZÁLLÁS SZÁLLODÁBAN

  • kényelmes és a kocsival elérhetsz könnyen gluténmentes éttermet vagy olyan boltot, ahol gluténmentes termék kapható, így nem vagy a hotelnek teljesen kiszolgáltatva;
  • hűtést nem igénylő, vagy mini hűtőbe beférő gluténmentes termékeket vihetsz magaddal.
  • ha nem gluténmentes dedikáltan a hotel, akkor sok levelezést, szervezést igényel;
  • a gyerek lehet nem értékeli a hazai ízek hiányát;
  • minden pincérnek, majd még egynek, majd a szakácsnak is el kell magyarázni a cöliákiát az éttermekben, kirándulásokon;
  • minden kirándulásnál előre ki kell nézni mit, hol és hogyan lehet étkezni (szívecskézd be google térképen).

Olvasd el további bejegyzéseinket és tudj megtöbbet a repülős utazásokhoz adott hasznos tanácsainkról, vagy általánosságban a gluténmentes utazásról!

Írj nekünk!

Név(Kötelező)
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük