Barion Pixel

Utazás repcsivel és gyerekkel – szállodában

ÁLTALÁNOS TANÁCSOK REPÜLŐVEL, GYEREKKEL, SZÁLLODÁBAN

Előző posztunkban az apartmanos szállások esetén hasznos tippeinket olvashattátok, most lássuk, mire érdemes figyelni, ha repülővel utazunk és szállodában szállunk meg.

Ha hotel, akkor előre kell tudakozódni. Vannak országok, ahol eleve léteznek gluténmentes hotelek (pl.: Olaszország). Ezeknél is érdemes kérdezni és segítséget kérni, mert a honlapok néha nehezen kezelhetők és nem derülnek ki a szükséges infók. A foglalási oldalak pedig nem tüntetik fel ezeket az információkat. Úticéljainknál ajánlunk gluténmentes szállásokat, éttermeket, boltokat, de az információk naprakészségét foglalás előtt ellenőrizd (mert sajnos nem utazzuk körbe minden évben a Földet), illetve ha tudsz ilyen helyet ajánlani, írj nekünk, segítsünk egymáson.

A hotelekből a kedvenc válaszunk: „mindent megteszünk, hogy a mentes étkezést biztosítsuk”. Na, nesze semmi. Ettől függetlenül az a tapasztalatunk, hogy külföldön jól ismerik a gluténmentességet és más allergiás lehetőségeket, főleg a magasabb csillagszámú szállodák. Az osztrák „Wirt”-ben, síelésnél, általában nem is hallottak róla.

A legtöbb hotel a svédasztalnál készül előrecsomagolt pékáruval. Sajnos a többi termék viszont tiltólistás, akármilyen szemet gyönyörködtető, hatalmas a választék. Ha van kint gyümölcs, biztos megoldás olyat választani, amit megpucolhatsz, mint a banán, alma, narancs. Amit felvágtak, azt nem tudhatod, hogy gluténmentes – vidd fel a szobádba, vagy kérd meg a pincért, hogy mossa meg. Itt nincs olyan, hogy ciki. Inkább az a ciki, hogy itt tart az élelmiszeripar és a vendéglátás.

A jobb hotelekben kijön a séf, elbeszélget veled és megcsinálja mentesen a palacsintát, gofrit, rántottát, omlettet, figyel minden alapanyagnál és fűszernél – de erre külön is hívd fel a figyelmét.

A joghurtok között néha találni olyat, ami mentes. A vacsoránál nincs opció, ott el kell készíttetni külön serpenyőben az ételt. A legtöbb helyen gluténmentes tészta/kenyér és morzsa rendelkezésre áll. Egy jó séf húsból, zöldségből pedig csodákat képes művelni, gyermekeknek a rántott csirke rizzsel (át kell mosni, ha nem gluténmentes) vagy rák sültkrumplival maga a csoda. Itt is figyeljünk a fűszerekre, erre mindig hívjuk fel a séf figyelmét, hogy minden egyes alapanyag gluténmentes kell legyen, inkább csak sózzon mint, hogy kockáztassunk.

A gluténmentes étkezés vendéglátó egységben, ami nem dedikáltan gluténmentes (néha abban is) nagyfokú bizalom. Itt nem tudsz mást tenni – erről részletesebben a Gluténmentes konyha – éttermek, vendéglátás rovatban.

UTAZÁS REPÜLŐVEL – SZÁLLÁS SZÁLLODÁBAN

  • több beszélgetés és kulturális ismeret, felfedezheted mi a gluténmentesség az adott régióban;
  • színes ízek, új élmények;
  • kiszolgálás és kényelem, és pár nap után már a hotel étterme megszokja és figyel;
  • gluténmentes hotelben igazán kényelmes étkezés.
  • sok időt, nagy szervezést igényel,ha nem gluténmentes a hotel, vagy még nem jártunk az adott szálláson;
  • a gyerek lehet nem értékeli a hazai ízek hiányát;
  • minden pincérnek majd még egynek, majd a szakácsnak is el kell magyarázni a cöliákiát, külön előre írni a hotelnek;
  • minden kirándulásnál előre ki kell nézni mit hol és hogyan lehet étkezni (szívecskézd be google térképen).

Olvasd el további bejegyzéseinket is, ahol például az autós utazásokhoz adunk hasznos tippeket!

Írj nekünk!

Név(Kötelező)
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük