Barion Pixel

A cöliákiáról és a tejtermékekről

A cöliákia egy autoimmun betegség, a glutén által kiváltott kóros immunválaszon alapul. Ha cöliákiában szenvedsz, kiemelten fontos, hogy ne fogyassz glutént. Ha azonban a betegség nem kezelt vagy fel nem ismert, és továbbra is glutént fogyasztasz, szövődmények alakulhatnak ki.

Sokan tévesen azt hiszik, hogy kis mennyiségű glutén nem árt. Az igazság az, hogy már a legkisebb mennyiségű glutén is kiválthatja a cöliákia tüneteit és növelheti a szövődmények kockázatát. Ezek közé tartozik a malabszorpció, amely során a szervezet nem képes teljesen felszívni a tápanyagokat, és különböző hiánybetegségek alakulhatnak ki.

A cöliákia miatt a gyomor-bélrendszered kevésbé hatékonyan működik, súlyos esetekben pedig malnutríció léphet fel, amelynek következtében a szervezet nem tud megfelelően működni vagy felgyógyulni, akár csak egyszerű sebekből, és kisebb fertőzésekből.

Ha kezeletlen cöliákiád van, nagyobb a valószínűsége annak, hogy laktózintolerancia is kialakulhat. Ez a laktáz emésztőenzim hiánya miatt alakul ki, ami szinte minden tejtermékekben megtalálható természetes cukor, a laktóz emésztéséhez szükséges. A laktózintolerancia olyan tüneteket okozhat, mint a puffadás, hasmenés és hasi fájdalom.

Ha úgy gondolod, hogy laktózintoleranciád, esetleg cöliákiád, vagy egyéb gyomor-bélrendszeri betegséged van, fontos megbeszélned ezt a háziorvosoddal vagy dietetikussal.

A cöliákiában szenvedőknél nagyobb a kockázata a csontritkulás  kialakulásának. Ezért fontos, hogy olyan gluténmentes étrendet kövess, amely gazdag kalciumban, hogy csontjaid erősek maradjanak.

A kalcium nem csak tejtermékekben található meg, hanem például a következő élelmiszerekben is:

 

ÉTEL
ADAG
KALCIUM
Kalciummal dúsított tejalternatívák, például szójatej vagy mandulatej*
200ml
240mg
Szardínia
1/2 konzerv, leszűrve (42g)
230mg
Szezámmag
2 teáskanál
170mg
Szójajoghurt
100g
120mg
Kelkáposzta
3 evőkanál (80g)
120mg
Főtt bab
1/2 konzerv
105mg
Vesebab
120g
85mg
Aszalt füge
30g
75mg
Narancs
1
70mg
Mandula
30g
70mg
Gluténmentes kenyér
2 szelet
70mg
Brokkoli
3 evőkanál (80g)
32mg
Aszalt sárgabarack
30g
30mg

Bár nem kifejezetten csak a gluténnal, tejtermékekkel kapcsolatosak, de mindenkinek a figyelmébe ajánljuk Dr. Schwab Richárd anyagait. 

Bármelyik interjú, podcast megfelelő szemlélettágításra. Jelen esetben 3 anyagot szeretnénk kiemelni:

https://444.hu/2024/01/26/dr-schwab-visszater-napi-harom-etkezes-boseges-reggeli-hulyeseg-ingyenes-verzio-leirat

Aki nem iszik, tovább él – 444! podcast

Könyörögnek a beleink: fél kiló nyers zöldséget és nemzeti italboltokat!

Ha téged is érint a coeliakia, vagy csak kipróbálnád a gluténmentes táplálkozást, vásárolj nálunk vagy látogass el budapesti shopunkba (1132 Budapest, Csanády u. 4/B.).

Oszd meg tapasztalatodat facebook vagy insta oldalunkon. Ha tovább informálódnál, a témához kapcsolódó hasznos gluténmentes tippeket és trükköket bejegyzéseinkben olvashatsz! 

Ha hiányolsz valami infót, ami még segíthet: lépj velünk kapcsolatba!

Írj nekünk!

Név(Kötelező)
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük