Barion Pixel

A búzakeményítő lehet gluténmentes!

Gluténmentes búzakeményítő előállításakor a vízben oldódó sikért kivonják a búzakeményítőből öblítéssel és centrifugálással. Minél többször mossák át a búzakeményítőt, annál kevesebb fehérje marad benne. A legtöbb lisztérzékeny beteg jól tolerálja a gluténmentes búzakeményítőt.

A Codex Alimentarius Bizottság (amelynek feladata, hogy olyan szabványokat, gyakorlati szabályokat és útmutatókat dolgozzon ki, amelyek keretet adnak a fogyasztók biztonságos és jó minőségű élelmiszerrel való ellátásához, illetve megteremtik a tisztességes élelmiszer kereskedelem hátterét is) és az Európai Unió 2009. január 20-i rendelete szerint:

  • a legfeljebb 20 ppm (2 mg / 100 g) glutént tartalmazó élelmiszerek számítanak „gluténmentesnek”,
  • a 21-100 ppm közötti élelmiszerekre az „alacsony gluténtartalmú” vagy „gluténszegény” jelölést kell elhelyezni.

Fontos, hogy a búzakeményítőt továbbra is meg kell említeni az összetevők között, és ki kell emelni, hogy allergénről van szó. 

Figyelem: a búzaallergiában szenvedők jobban teszik, ha elkerülik a gluténmentes búzakeményítőt, mivel a búzafehérje az, ami az allergiát kiváltja, és nem a gabonafehérje „glutén” komponense.

Ha kipróbálnád a gluténmentes mégis finom táplálkozást, vásárolj nálunk vagy látogass el budapesti shop & bistronkba (1132 Budapest, Csanády u. 4/B.). 

Hasznos információkért olvasd el a gluténmentes táplálkozással kapcsolatos további blogbejegyzéseinket! 

Ha pedig hiányolsz valami infót, ami még segíthet: lépj velünk kapcsolatba!

Írj nekünk!

Név(Kötelező)
Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük